Gervasio

Bramaterra DOC

Conosciuto in antichità come “vino dei canonici”, il “Bramaterra” viene citato per la prima volta in un documento storico del 1447. L’unione di Nebbiolo, Croatina, Vespolina ed il lungo affinamento in legno, donano complessità e struttura.

80% NEBBIOLO
10% VESPOLINA
10% CROATINA
INVECCHIAMENTO DI 22 MESI DI CUI18 IN BOTTE
GRANDE DI ROVERE AUSTRIACO MORBIDO E PIACEVOLMENTE SPEZIATO, IDEALE CON CARNI ROSSE, ARROSTI E STUFATI

Technical sheet

First year produced

2015

Area of production

Northern Piemonte, two small hilly plots of overall 23.000 meters between Sostegno (BI) and Casa del Bosco (BI)

Average age of vines

about 40 years

Exposure to sunlight

South-West/South-East

Vine training technique

Guyot

Altitude

between 270-380 meters on the sea level.

Grapes yield

60 q.li/ettaro

Soil type

acidic soil composed by vulcanic, red coloured, sands and rocks

Harvest date

between half of september and half of october

Wine making

  • Destemming - Crushing
  • Fermentation in stainless steel vats with pumping over and déléstage
  • Average maceration time: 20 days Nebbiolo and Croatina, 14 days Vespolina
  • Malolactic fermentation in wood during the following spring time
  • Affinamento Breve passaggio in tonneaux di rovere francese a cui segue ulteriore affinamento in bottiglia prima della messa in commercio

Ageing potential

20 years

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Società Agricola Gaggiano S.r.l.
Lessona (BI)
via IV Novembre
P.IVA 02616010027

Photography by Matteo Zin and Andrea Balossetti